KEREKASZTAL SZÍNHÁZI NEVELÉSI KÖZPONT
06 30 497-9207, kerekasztal@kerekasztalszinhaz.hu
www.kerekeasztalszinhaz.hu

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ hazánk első színházi nevelési társulata. Küldetésük olyan színházi előadások megvalósítása, amelyek interaktív módon vetnek fel – életkortól függetlenül mindenki számára érdekes – társadalmi és erkölcsi kérdéseket. Előadásaik során a fiatalok nem egyszerűen nézői, hanem alkotó résztvevői a színházi eseménynek. Céljuk, hogy gondolkodásra ösztönözzenek és kérdéseket vessenek fel. Előadásaik alatt minden résztvevő véleménye, ötlete, személyes megjegyzése meghallgatásra talál, és hozzáadódik a közös játékhoz. Munkájuk a különböző színházi formák és pedagógiai módszerek kölcsönhatására épül.

A 2018/2019-ES ÉVAD SZÍNHÁZI NEVELÉSI ELŐADÁSAI

FOGSÁGBAN
1-2. osztályosoknak, 120 perc egy szünettel
Az előadás a hatalom kérdéskörét vizsgálja. Andersen A császár új ruhája című meséjét használtuk alapul munkánkhoz: történetünk ott kezdődik, ahol a mese véget ér: a börtönbe vetett, igazmondó fiú és társai útját követjük az öltözőszoba felé, ahol a császár hatalma romjain magából kikelve dühöng. 

Szereplők:
Bethlenfalvy Ádám / Farkas Atilla
Hajós Zsuzsa
Lipták Ildikó
Nyári Arnold 

Díszlet: Braun Orsolya
Jelmez: Szabó Zsuzsa
Rendező: Perényi Balázs 

MILENDA
3-4. osztályosoknak, 120 perc egy szünettel
Neil Gaiman Coraline és a titkos ajtó című regénye alapján írta Kárpáti Liza
A 10 éves Milenda szüleivel új városba, új házba költözik. Az ezzel járó változás nem csak a lánynak, de szüleinek is nehézségekkel jár. Amíg a család felnőtt tagjai elszigetelődve, magukban próbálják megoldani a költözéssel és az új élettel felmerülő problémákat, addig Milenda egy másik világot fedez fel…
Komplex színházi nevelési előadásunk Neil Gaiman Coraline c. regényét dolgozza fel, mely egy sajátos felnövekedés történet a valóság és a képzelet vékony határvonalán. Az előadás a szülőkről alkotott kép átalakulásáról, a döntéseinkkel kapcsolatos felelősségvállalásról, alkalmazkodásról és személyes félelmekről egyaránt fontos kérdéseket vet fel.
Az előadás a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ egy éves szakmai műhelyének eredménye, alkotói a Kerekasztal társulata és a drámapedagógiában jártas, a résztvevői színház iránt elkötelezett színházi alkotók 

Szereplők:
Horváth Dóra m.v.
Kárpáti Liza m.v.
Kőszegi Judit m.v.
Farkas Atilla / Szalai Ádám
Manyasz Erika m.v.
Lovászi Edina m.v.
Füsi Anna
Lakatos Dorina m.v. 

Látványtervező: Jobbágy Kata, Tárnoki Tamás
Zenei munkatárs: Bojkovszky Tamás, Bojkovszky Zsolt
Dramaturg: Kárpáti Liza
Színházi nevelési konzulens: Hajós Zsuzsa, Farkas Atilla, Farkas-Sára Eszter
Rendező: Lakatos Dorina 

A SZÉTTÖRT TÁL
3-5. osztályosoknak, 150 perc egy szünettel
Egy város valamikor a jövőben. Szellemváros. Az utcák néptelenek. Csupán egy kutya és egy lámpaoszlop emlékeztet a valamikori civilizációra. Nincsenek újságok. Nincs TV. Az emberek nem tudják, mit gondoljanak. Küzdelem az élhető jövőért, a képzelet erejéért, ami képes megváltoztatni az életünket…
Az előadás célcsoportja az a korosztály, mely a felnőtté válás azon szakaszában van, amikor a Ki vagyok én, és ki akarok lenni? kérdése válik központivá. Edward Bond ezt a kérdést teszi fel sajátosan sűrű és széles összefüggés-rendszert megnyitó színházában.
“Nem akarok olyan népmesét vagy tündérmesét, ami úgy magyarázza meg az életet, hogy leegyszerűsíti. A fiatalok nem vennék komolyan.” (Edward Bond) 

Szereplők:
Lipták Ildikó
Nyári Arnold
Pájer Alma / Bagaméry-Nagy Orsolya
Farkas Atilla 

Író: Edward Bond
Fordító: Bethlenfalvy Ádám
Design: Ceri Townsend
Asszisztens: Hajós Zsuzsa
Rendező: Chris Cooper 

NÉMA BOHÓCOK
5-6. osztályosoknak
Rejtélyes dolgok történnek a kiránduláson. Egy furfangos szellem kel életre, hogy segítsen az osztálynak az egymásra találásban. Vagy csupán Levit akarja megmenteni? Minden esetre valami megváltozik...
A közösségben betöltött szerepek alakulásáról gondolkodunk együtt a résztvevőkkel egy szokványosnak induló, ám váratlan fordulatokban gazdag történet kapcsán.

Alkotók: Kurta Niké és Tési Dóra, a Kerekasztal forgatókönyvírói pályázatának nyertesei

SEHOL
5-7. osztályosoknak
Előadásunk három fiatal történetét követi, akik egy pillanatra elvesztik magukat. Kívül rekednek saját életükön, kicsit önszántukból, kicsit pedig Barabás jóakaratából. Feladatuk visszatalálni önmagukba, megoldást találni a helyzetekre, melyekben elbizonytalanodtak. A résztvevőkkel közösen térképezzük fel, milyen történetek és tapasztalatok segítenek az önismerethez, a világban való helyem megtalálásához. A játék során az identitáskeresés és az önazonos létezés eszközeit és akadályait fürkészzük a 3 fiatal történetén keresztül, akik tán hazajuthatnak végre a segítségünkkel.

Szereplők: Szalai Ádám, Jobbágy Kata, Tárnoki Márk, Nyári Arnold

Író: Hajós Zsuzsa
Látvány: Mihály-Geresdi Zsófia m.v.
Zene: Jobbágy Kata
Asszisztens: Farkas Atilla
Rendező: Varsányi Péter m.v. és Hajós Zsuzsa

CSONTKETREC
6 - 10. osztályosoknak, 150 perc egy szünettel
Út. Kietlen táj. Sötétedik.
Egy férfi kicsi, négykerekű vastaligát vonszol, rajta ketrec. A ketrec üresnek tűnik, leszámítva egy rongyhalmazt.
Egy nagyon alacsonyan szálló vadászrepülő hangja hasít végig a levegőben.
A Csontketrec a szabadság és a felelősség témakörét vizsgálja egy olyan metaforikus történet segítségével, amely nyers tömörséggel tükrözi a minket körülvevő világot. Vajon látjuk-e magunkat a tükörképben? Az előadás a nemzetközileg elismert Big Brum Theatre in Education Company-val együttműködésben készült.

Szereplők
Lány: Bagaméry-Nagy Orsolya / Jobbágy Kata
Férfi: Nyári Arnold
Fiú: Farkas Atilla

Alkotók
Írta: Geoff Gillham
Fordította: Kúnos Linda
Díszlet- és jelmeztervező: Ceri Townsend
A díszlet kivitelezésében közreműködött: Józsi Zoltán, Kálócz László, Dankó Ferenc, Sümegi Tamás
Rendezte: Hajós Zsuzsa
Közreműködött: Bethlenfalvy Ádám, Lipták Ildikó, Ferik Zsuzsanna

A HETEDIK ÉGIG
7-8. osztályosoknak, 90 perc szünet nélkül
A Bohócok a Láthatáron Csoporttal koprodukcióban készült előadás
7 év alatt lecserélődnek a sejtjeink, 8 alatt eljutottunk a walkmantől az Ipod-ig. Mennyi idő 9 év? Vajon elég ahhoz, hogy elfelejtsük, kik vagyunk? Honnan jöttünk? Főhősünk, Bibi 29 éves. Cigánylány. 9 éve nem járt a szülőfalujában. 9 éve nem találkozott az édesanyjával. Semmit nem tud róla. Pedig semmi különös nem történt közöttük, nem titkolóztak egymás előtt, nem vesztek össze, csak egyszerűen így alakult, élték a saját életüket.
Az előadást Holdosi József Cigánymózes című kisregénye ihlette. A történet az identitásváltás, az elszakadás és hazatalálás témakörét járja körül. Mi a felelősségünk abban, hogy mi lesz belőlünk, milyen felnőtté válunk? Mi épül be észrevétlenül mindennapjainkba, és mi tudatosul mindabból, amit otthonról hozunk? Haza lehet-e menni 9 év után? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem? 

Szereplők:
Manyasz Erika
Feuer Yvette 

Szöveg, a színészek improvizációi alapján: Hajós Zsuzsa
Rendező: Hajós Zsuzsa
Dramaturg: Farkas-Sára Eszter 

KÉKSZIGET
7-9. osztályosoknak, 150 perc egy szünettel
Egy család egy kis lakásban. Anya és két gyerek, a 14 éves Julcsi és a 27 éves Kristóf. Nem is, mert valójában három. Csak Petra, a középső már elköltözött. Tulajdonképpen lehetne négy is, mert Janka, Kristóf barátnője viszont ott él velük. Meg valahol apa is van. Csak nem itt. A nagymama meg fölöttük lakik. Éldegélnek, míg Julcsi meg nem nyer egy pályázatot a meséjével és a hozzá készített rajzaival. Két hétre elutazhat egy nemzetközi táborba. Ettől aztán felborulnak a „békés” mindennapok.
13-15 éveseknek szóló történetünk középpontjában a kommunikációs akadályok állnak. A résztvevőkkel közösen derítjük fel, hogy mi akadályoz bennünket abban, hogy szót értsünk egymással? Hogyan lehet leküzdeni ezeket az akadályokat? Milyen stratégiákat tudunk alkalmazni? Mit jelent ragaszkodni egy stratégiához és mit jelent feladni azt? 

Szereplők:
Farkas Atilla
Hajós Zsuzsa
Jobbágy Kata
Lipták Ildikó
Raubinek Lili/Farkas-Sára Eszter 

Író: Kárpáti Péter
Dramaturg: Bodor Panna eh.
Látványtervező: Szabados Luca
Rendező: Kárpáti István és Kárpáti Péter 

BÁBEL TANODA
8-10. osztályosoknak, 120 perc egy szünettel
A Kerekasztal és a Trainingspot Társulat közös alkotása
Történetünk egy tanodában játszódik, melynek pedagógusai vállalják, hogy nehezen kezelhető, peremre szorult gyerekekkel foglalkozzanak és eljuttassák őket az érettségiig. Kis létszámú osztályok speciális környezetben, a gyerekek igényeihez alakítva, melyben történetünk szerint két kísérő nélküli kiskorú menekült is tanul.
A fókuszban a tanári és emberi felelősség vállalás áll, melynek mezsgyéjében próbálják a pedagógusok a megfelelő döntéseket meghozni. A résztvevőkkel közösen alakítjuk ki, milyen is egy ideális tanulói környezet, mely arra jött létre, hogy minden módon segítse az érettségizni kívánó diákokat. Illetve arra keressük a válaszokat, hogy hogyan hatnak a döntéseink a jövőre, magunkra, egymásra nézve. 

Szereplők:
Fatima: Jobbágy Kata
Réka néni: Manyasz Erika
Mirtill: Benya Kata
Hasszán: Lovas Dániel
Rodi bá: Boros Ádám 

Alkotók:
A társulat improvizációi alapján írta és rendezte: Hajós Zsuzsa és Kárpáti István
Dramaturg: Hajós Zsuzsa és Kárpáti Péter
Munkatárs: Papp Gábor és Buzási Fanni

ZÉRÓ TOLERANCIA
10-12. osztályosoknak
Minden középiskolás és a környezetében élő felnőtt tisztában van a határfeszegetés fejlődéslélektani szerepével és fontosságával, mégis mindennapos konfliktusokat okoz annak megélése.
A szabad szellemiségéről híres középiskola diákjai egy éjjel felmásznak az iskola homlokzatára, és az ott álló két szobor gyerekalakot felöltöztetik, az iskola címerére pedig feliratot akasztanak: zéró tolerancia.
- Itt sok mindent eltűrünk, de azért ez már túlmegy minden határon.
- Ez?
- Ez. Összehívjuk a fegyelmi tanácsot.
A középiskolások számára készülő színházi nevelési előadás középpontjában társadalmi és interperszonális szerepeink és státuszaink állnak, egyben górcső alá veszi az iskolarendszert is.

Szereplők: Jobbágy Kata, Lipták Ildikó, Szabó Zoltán mv., Szalai Ádám, Téri Gáspár mv.

Látvány: Veronika Keresztesová mv.
Író: Zsigó Anna mv.
Dramaturg, színházi nevelési konzulens: Lipták Ildikó
Rendező: Kárpáti Pál mv. 

A HOSSZABBIK ÚT
11-12. osztályosoknak, 150 perc egy szünettel
Nick Hornby Hosszú út lefelé c. regénye nyomán
“A Kerekasztal Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság üdítően szellemes és elgondolkodtató játékra invitál. … A hosszabbik út legnagyobb hatása, hogy aktív szereplővé avatja a nézőt. Nem előtte, nem utána, hanem a színjáték során teszi érdekeltté a történet iránt.” /Jeges-Varga Ferenc/
Négy ember találkozik egy toronyház tetején. Négy teljesen különböző karakter, akik csupán egyetlen dologban hasonlítanak egymásra: úgy érzik, hogy az életük olyan válságba került, melyből nincs kiút.
Az előadás Magyarország első, kimondottan fiatal felnőttek számára készült színházi nevelési programja. A történet reflektál a
minket körülvevő világra, a résztvevők reflektálnak a történetre, a reflexió a történet részévé válik, így az előadás minden alkalommal változik, alakul, új életre kel.
Az előadás a 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén 2013-ban elnyerte a legjobb ifjúsági előadásnak járó Üveghegy-díjat, 2014 májusában a Next Generation különdíját kapta a VII. Assitej Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén és Hay Anna a színész zsűri díját kapta, legjobb női alakítás kategóriában a 2014. évi Pécsi Országos Színházi Találkozón. 

Szereplők:
Hay Anna m.v.
Farkas Atilla
Fábián Gábor
Hajós Zsuzsa
Lipták Ildikó
Nyári Arnold

Rendező: Gigor Attila 

PUSZTAI MESSIÁSOK
11-12. osztályosoknak, 150 perc egy szünettel
Négy ember élete fenekestül felfordul, amikor belép az életükbe András, a nyugalmazott filozófia professzor. Saját életük felől mások élete felé fordulnak, ettől a naptól a segítés tölti ki a mindennapjaikat, de ez a segítés nem mindig a hagyományos eszközökkel történik…
Az előadás középpontjában a segítés és a társadalmi hasznosság kérdésköre áll. Ki nevezhető társadalmilag hasznosnak? Beleszólhatunk-e mások életébe? Milyen felelősséggel tartozunk embertársainkért, a környezetünkért, a társadalomért?
A program a Kerekasztal színész-drámatanár ösztöndíjasainak előadása. 

Szereplők:
Jelinek Erzsébet
Réti Adri
Boros Ádám
Fejér Máté 

Alkotók
Riporter: Ivák Bence
Operatőr: Farkas-Sára Eszter
Jelmez: Pogács Zsuzsi
Író, dramaturg: Hajós Zsuzsa
Rendező: Farkas Atilla