KEREKASZTAL SZÍNHÁZI NEVELÉSI KÖZPONT
06 30 497-9207, kerekasztal@kerekasztalszinhaz.hu
www.kerekeasztalszinhaz.hu

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ hazánk első színházi nevelési társulata. Küldetésük olyan színházi előadások megvalósítása, amelyek interaktív módon vetnek fel – életkortól függetlenül mindenki számára érdekes – társadalmi és erkölcsi kérdéseket. Előadásaik során a fiatalok nem egyszerűen nézői, hanem alkotó résztvevői a színházi eseménynek. Céljuk, hogy gondolkodásra ösztönözzenek és kérdéseket vessenek fel. Előadásaik alatt minden résztvevő véleménye, ötlete, személyes megjegyzése meghallgatásra talál, és hozzáadódik a közös játékhoz. Munkájuk a különböző színházi formák és pedagógiai módszerek kölcsönhatására épül.

SZÍNHÁZI NEVELÉSI ELŐADÁSOK 2019/20-AS ÉVAD ELSŐ FELÉBEN 

FOGSÁGBAN
1-2. osztályosoknak, 120 perc egy szünettel
Az előadás a hatalom kérdéskörét vizsgálja. Andersen A császár új ruhája című meséjét használtuk alapul munkánkhoz: történetünk ott kezdődik, ahol a mese véget ér: a börtönbe vetett, igazmondó fiú és társai útját követjük az öltözőszoba felé, ahol a császár hatalma romjain magából kikelve dühöng. 

Szereplők: Bethlenfalvy Ádám/Szalai Ádám, Hajós Zsuzsa, Lipták Ildikó, Nyári Arnold
Díszlet: Braun Orsolya
Jelmez: Szabó Zsuzsa
Rendező: Perényi Balázs

LOKI
2-4. osztályosoknak, 120 perc
Készülő előadásunkban az Északi mitológiához nyúlunk. Asgardi történetekből összeállított mesefolyamunk középpontjában az óriások állnak. Loki, az ász istenek legellentmondásosabb alakjának szülei óriások voltak. Ő maga viszont már a teremtés idején Odin, az ász főisten vérszerződött testvére lett. Pont annyi csodálatosan hősies történet fűződik a nevéhez, mint amennyi bajt kevert. Óriás mivoltáról azonban mélyen hallgatnak a legendák. Előadásunk során az óriások szempontjából játsszuk végig Loki történetét. A résztvevők ebben a szerepben alakíthatják az istenek és a világ sorsát. Hogy sikerül-e  megtalálni helyüket ebben az egyáltalán nem egyszerű világban, az elsősorban rajtuk múlik. A történeten keresztül az otthon elhagyásának nehézségeit, a családtól való elszakadás kérdéskörét és a születésünktől alakuló identitásunkat, az ebben mutatkozó válságokat térképezzük fel résztvevőinkkel.

Szereplők: Lipták Ildikó, Nyári Arnold, Csikász Ágnes/Magasi Dalma, Rábavölgyi Tamás/Szalai Ádám
Író, dramaturg: Hajós Zsuzsa
Rendező: Tárnoki Márk

A SZÉTTÖRT TÁL
3-5. osztályosoknak, 150 perc egy szünettel
Egy város valamikor a jövőben. Szellemváros. Az utcák néptelenek. Csupán egy kutya és egy lámpaoszlop emlékeztet a valamikori civilizációra. Nincsenek újságok. Nincs TV. Az emberek nem tudják, mit gondoljanak. Küzdelem az élhető jövőért, a képzelet erejéért, ami képes megváltoztatni az életünket…
Az előadás célcsoportja az a korosztály, mely a felnőtté válás azon szakaszában van, amikor a Ki vagyok én, és ki akarok lenni? kérdése válik központivá. Edward Bond ezt a kérdést teszi fel sajátosan sűrű és széles összefüggés-rendszert megnyitó színházában.
“Nem akarok olyan népmesét vagy tündérmesét, ami úgy magyarázza meg az életet, hogy leegyszerűsíti. A fiatalok nem vennék komolyan.” (Edward Bond) 

Szereplők:
Lipták Ildikó
Nyári Arnold
Pájer Alma / Bagaméry-Nagy Orsolya
Farkas Atilla 

Író: Edward Bond
Fordító: Bethlenfalvy Ádám
Design: Ceri Townsend
Asszisztens: Hajós Zsuzsa
Rendező: Chris Cooper 

SEHOL
7-8. osztályosoknak
Előadásunk 3 fiatal történetét követi, akik nem mindennapi alkuba mennek bele a “fehér fényes pasival”. Kívülről kell ránézniük saját életükre, felnőtt döntést kell hozniuk 14 évesen. Feladatuk minél többet megtudni és megérteni önmagukról, környezetükről, és feltérképezni jövőbeli lehetőségeiket.
A résztvevőkkel közösen vizsgáljuk, milyen történetek és tapasztalatok segítenek az önismerethez, a világban való helyem megtalálásához. Az egy-egy szereplő történetének megalkotására épülő játék során az identitáskeresés és az önazonos létezés eszközeit és akadályait fürkésszük Vica, Tomi és Milán életének epizódjain keresztül, akik végül a helyes döntést is meghozzák. Talán.
Téma: Identitás, értékrend

Szereplők: Szalai Ádám, Jobbágy Kata, Tárnoki Márk, Nyári Arnold
Író: Hajós Zsuzsa
Látvány: Mihály-Geresdi Zsófia m.v.
Zene: Jobbágy Kata
Asszisztens: Farkas Atilla
Rendező: Varsányi Péter m.v. és Hajós Zsuzsa

ZÉRÓ TOLERANCIA
10-12. osztályosoknak, 150 perc egy szünettel
Minden középiskolás és a környezetében élő felnőtt tisztában van a határfeszegetés fejlődéslélektani szerepével és fontosságával, mégis mindennapos konfliktusokat okoz annak megélése.
A szabad szellemiségéről híres középiskola diákjai egy éjjel felmásznak az iskola homlokzatára, és az ott álló két szobor gyerekalakot felöltöztetik, az iskola címerére pedig feliratot akasztanak: zéró tolerancia.
- Itt sok mindent eltűrünk, de azért ez már túlmegy minden határon.
- Ez?
- Ez. Összehívjuk a fegyelmi tanácsot.
A középiskolások számára készülő színházi nevelési előadás középpontjában társadalmi és interperszonális szerepeink és státuszaink állnak, egyben górcső alá veszi az iskolarendszert is.

Szereplők: Jobbágy Kata, Lipták Ildikó, Szabó Zoltán mv., Szalai Ádám, Téri Gáspár mv.
Látvány: Veronika Keresztesová mv.
Író: Zsigó Anna mv.
Dramaturg, színházi nevelési konzulens: Lipták Ildikó
Rendező: Kárpáti Pál mv. 

A HOSSZABBIK ÚT
11-12. osztályosoknak, 150 perc egy szünettel
Nick Hornby Hosszú út lefelé c. regénye nyomán
“A Kerekasztal Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság üdítően szellemes és elgondolkodtató játékra invitál. … A hosszabbik út legnagyobb hatása, hogy aktív szereplővé avatja a nézőt. Nem előtte, nem utána, hanem a színjáték során teszi érdekeltté a történet iránt.” /Jeges-Varga Ferenc/
Négy ember találkozik egy toronyház tetején. Négy teljesen különböző karakter, akik csupán egyetlen dologban hasonlítanak egymásra: úgy érzik, hogy az életük olyan válságba került, melyből nincs kiút.
Az előadás Magyarország első, kimondottan fiatal felnőttek számára készült színházi nevelési programja. A történet reflektál a
minket körülvevő világra, a résztvevők reflektálnak a történetre, a reflexió a történet részévé válik, így az előadás minden alkalommal változik, alakul, új életre kel.
Az előadás a 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén 2013-ban elnyerte a legjobb ifjúsági előadásnak járó Üveghegy-díjat, 2014 májusában a Next Generation különdíját kapta a VII. Assitej Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén és Hay Anna a színész zsűri díját kapta, legjobb női alakítás kategóriában a 2014. évi Pécsi Országos Színházi Találkozón. 

Szereplők:
Hay Anna m.v.
Farkas Atilla
Fábián Gábor
Hajós Zsuzsa
Lipták Ildikó
Nyári Arnold

Rendező: Gigor Attila 

 

2019/20-as évad első felében