Előadás, beszélgetés

HVG KÖNYVBEMUTATÓ
2022. március 25. péntek 18:00

MÁRCIUS 25. PÉNTEK 18.00
MARABU: OSZT JÓNAPOT – A KÖZTÁRSASÁGTÓL ORBÁNISZTÁNIG
Közéletről, karikatúráról, tűrésről és tiltásról – Kiállítás és könyvbemutató

A beszélgetés résztvevői:
Marabu, karikaturista
Jakus Ibolya, a HVG tartalomfejlesztési vezetője
Tóta W. Árpád, a HVG munkatársa
Nagy Iván Zsolt, a hvg360 és a hvg.hu felelős szerkesztője

Fake-news vagy látlelet a politikai karikatúra? Lehet-e nevetni egy épülő diktatúrán? Mikortól lehet tiltani a politikai karikatúrát és van-e a határ a túlzásaiban?
A közéleti karikatúrák szinte valamennyi politikai rendszerben felfedezhetők; „a diktátorok megtanulták, hogy szükségük van a szellemi ellenzékre” – írta Márai.  Ennek is köszönhetjük talán, hogy Marabu az elmúlt tizenkét év alatt több ezer karikatúrát alkotott, amelyek válogatásából készült a napokban megjelent kötet. Így megismerhetjük többek között a Focializmust, az Oktatási deformot és a Karaktergyilkossági csoport munkáját. A fanyar humorú rajzokon megörökített, immár történelmi jelentőségű pillanatok megmutatják az apró lépéseket, amelyekkel átvezettek minket a köztársaságból ebbe a sajátos államformába.

A könyv kiállítással egybekötött bemutatóján a kötetben helyet kapott és az abból kimaradt karikatúrákból kiállítást szervezünk, és a bekeretezett képeket meg is tudják vásárolni az érdeklődők.

Maraburól
1962-ben született, de még nem Marabuként. Eredeti szakmáját felelőtlenül félredobva képregények rajzolásába kezdett, majd a rendszerváltás közéleti, politikai újságviccek rajzos világába sodorta, ahol végleg ott ragadt. 1990-től megélhetési karikaturista, az eltelt évtizedek alatt számtalan alakuló, megszűnő, túlélő napilap, hetilap, havilap külső bedolgozója, és persze az Interneten is felbukkan itt-ott. Rajzait kezdetben SzLR szignóval jelezte, 1992-től a Marabu nevet használja. Politikai irányultságát, szemléletét általában azok az aktuális politikusok határozzák meg, akik éppen kitolnak vele mint állampolgárral. Az Oszt jónapot a hetedik kötete.

Vissza
Információ

Belépő: 1000 Ft, amely a helyszínen könyvekre levásárolható.

Jegyeket személyesen a művelődési központban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.