Előadás, beszélgetés

ELSÜLLYEDT VILÁGOK, TÚLÉLŐ CIVILIZÁCIÓK
2020. október 22. csütörtök 18:30

ELSÜLLYEDT VILÁGOK, TÚLÉLŐ CIVILIZÁCIÓK
A történelem összeomlásai, katasztrófái és túlélői
Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész 

Mennyire ismerjük a történelem eltűnt kultúráit, és miért lengi be őket valami megbabonázó titokzatosság? Sorsszerű vagy kivédhető egy összeomlás? Drámai erőket vagy inkább komikus konfliktusokat kell a háttérben keresnünk? Hogyan ért véget a piramisok kora? Eltűntek-e a maják és inkák? Mindig sivatag volt-e Petra és hogy nőtte be az erdő Angkort? Hogyan élte túl Róma, Cuzco vagy Jeruzsálem az egymás utáni katasztrófákat? Vannak-e a történelemnek kulturális túlélői vagy mindenki bukásra ítéltetett? Az előadássorozat a történettudomány legújabb eredményeivel segít eligazodni a múlt félremagyarázott útvesztőiben.

OKTÓBER 22. CSÜTÖRTÖK 18.30
KARTHÁGÓ DIADALA ÉS PUSZTULÁSA – AVAGY DIDÓ, HANNIBAL ÉS AZ ELEFÁNTOK...
Kik alapították Karthágót, és miért csak Hannibál kapcsán kerül szóba? Valóban nagy hadvezér volt, vagy csak nem ismerte a földrajzot? Miért akarták a rómaiak besózni a várost? Miért jött erre Aeneas, és miért maradt majdnem itt (a római őstörténetet eltérítve)? Mik is voltak Didó bűnei, és mi köze a városnak Trójához és az ókori keleti kultúrákhoz? Az előadás Karthágó "rómaimentes" oldalát is be akarja mutatni saját mítoszaink ellenfényében.

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

AZ ISTENEK, DÉMONOK, MÁGUSOK C. SOROZATRA VÁLTOTT BELÉPŐK EGY ALKALOMMAL FELHASZNÁLHATÓK AZ ÚJ SOROZAT ELŐADÁSAIRA.

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.