Előadás, beszélgetés

ELSÜLLYEDT VILÁGOK, TÚLÉLŐ CIVILIZÁCIÓK
2020. szeptember 10. csütörtök 18:30

ELSÜLLYEDT VILÁGOK, TÚLÉLŐ CIVILIZÁCIÓK
A történelem összeomlásai, katasztrófái és túlélői
Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész 

Mennyire ismerjük a történelem eltűnt kultúráit, és miért lengi be őket valami megbabonázó titokzatosság? Sorsszerű vagy kivédhető egy összeomlás? Drámai erőket vagy inkább komikus konfliktusokat kell a háttérben keresnünk? Hogyan ért véget a piramisok kora? Eltűntek-e a maják és inkák? Mindig sivatag volt-e Petra és hogy nőtte be az erdő Angkort? Hogyan élte túl Róma, Cuzco vagy Jeruzsálem az egymás utáni katasztrófákat? Vannak-e a történelemnek kulturális túlélői vagy mindenki bukásra ítéltetett? Az előadássorozat a történettudomány legújabb eredményeivel segít eligazodni a múlt félremagyarázott útvesztőiben.

SZEPTEMBER 10. CSÜTÖRTÖK 18.30
AZ ELMARADT VILÁGVÉGE – MAJÁK, EZREDFORDULÓS PÁNIKOK ÉS A CIVILIZÁCIÓK ÖSSZEOMLÁSA
Miért várjuk ennyire a világvégét? Hányszor hitték már, hogy mindjárt bekövetkezik? Mitől féltünk 1000-ben, 1500-ban, 2000-ben, vagy épp 2012-ben? Egyáltalán kik azok a maják, és hogyan számoltak? Miért szeretünk ennyire félni? Egy biztos, ha világvégét keresünk, bőségesen találunk a múltban, de a kiváló csillagászként ismert maják miért nem a saját összeomlásukat jósolták meg? Az előadás e kérdéseket járja körül a legújabb kutatási eredmények és viták segítségével.

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

AZ ISTENEK, DÉMONOK, MÁGUSOK C. SOROZATRA VÁLTOTT BELÉPŐK EGY ALKALOMMAL FELHASZNÁLHATÓK AZ ÚJ SOROZAT ELŐADÁSAIRA.

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.