Előadás, beszélgetés

ISTENEK, DÉMONOK, MÁGUSOK
2020. január 23. csütörtök 18:30

ISTENEK, DÉMONOK, MÁGUSOK

Szent titkok és természetfölötti rejtélyek a történelemben
Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész 

Ki volt valójában Ré és Odin? Volt-e köze Thornak Zeuszhoz? Kik voltak a kelták istenei és mennyire értették őket a rómaiak? Kinek áldoztak embereket a maják és aztékok? Valóban sumer istenektől jött az igazi Özönvíz? Milyen istenek segítették a sámánokat? Hogyan lehetett démonokat elűzni és az isteneket kényszeríteni? Miért volt Amon „elrejtett”, és milyen tudást őrzött Hermész Triszmegisztosz? Gonosz volt-e Hádész és Orfeusz valóban tudta a kiutat az alvilágból? Mit tudhatunk ma Ízisz misztériumairól és hogyan lett a spanyolokból Viracocha? Mi volt Faust igazi bűne? Az előadássorozat a történettudomány segítségével ered a vallás és varázslat sokszínű formáinak nyomába.

JANUÁR 23. CSÜTÖRTÖK 18.30
KIRKÉ – JÓSLATOK, ÁTKOK ÉS BOSZORKÁNYOK AZ ÓKORI GÖRÖGÖKNÉL
Miért olyan különleges a homéroszi Kirké, és voltak-e félelmetes jósok és varázslónők? Miért mentek az irodalmi hősök alvilági útra? A racionálisnak hitt görögök és a birodalomépítő rómaiak korából miért maradt fenn rengeteg mágikus szöveg és varázstárgy? Felismerjük-e ma a régi varázslatok emlékeit? Hol maradtak fenn a varázspapiruszok? Honnan ismerték az egyszerre tisztelt és félt keleti és egyiptomi mágikus hagyományokat? Valóban mindenki meg akart átkozni mindenkit? Az előadás az európai énkép számára fontos klasszikus és a hellenisztikus koroknak mutatja be egy sötétebb oldalát.

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.