Előadás, beszélgetés

ISTENEK, DÉMONOK, MÁGUSOK
2019. december 12. csütörtök 18:30

ISTENEK, DÉMONOK, MÁGUSOK

Szent titkok és természetfölötti rejtélyek a történelemben
Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész 

Ki volt valójában Ré és Odin? Volt-e köze Thornak Zeuszhoz? Kik voltak a kelták istenei és mennyire értették őket a rómaiak? Kinek áldoztak embereket a maják és aztékok? Valóban sumer istenektől jött az igazi Özönvíz? Milyen istenek segítették a sámánokat? Hogyan lehetett démonokat elűzni és az isteneket kényszeríteni? Miért volt Amon „elrejtett”, és milyen tudást őrzött Hermész Triszmegisztosz? Gonosz volt-e Hádész és Orfeusz valóban tudta a kiutat az alvilágból? Mit tudhatunk ma Ízisz misztériumairól és hogyan lett a spanyolokból Viracocha? Mi volt Faust igazi bűne? Az előadássorozat a történettudomány segítségével ered a vallás és varázslat sokszínű formáinak nyomába.

DECEMBER 12. CSÜTÖRTÖK 18.30
A FÉNY ÉS A CSILLAGOK TITKAI – MITHRAS ÉS SOL A KERESZTÉNYSÉG ÁRNYÉKÁBAN
Milyen pogány ünnepeket tartottak decemberben a kereszténység előtt? Honnan ered a karácsony, mint a fény ünnepe? Kikkel versenyeztek az első keresztény közösségek, és mennyire volt veszélyesen népszerű a titokzatos eredetű Mithras? Hogyan működött egy igazi misztériumvallás? Kiknek volt fontos ennyire a csillagok állása vagy a Nap újjászületése, és el tudta-e téríteni egyetlen császár a történelmet? Az előadás után talán még titokzatosabbnak látjuk a decemberi ünnepeket.

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.