SziaMarczi!

SZARKA GYULA: TÜCSÖKLAKODALOM
2020. szeptember 27. vasárnap 11:00

SZEPTEMBER 27. VASÁRNAP 11.00
SZARKA GYULA: TÜCSÖKLAKODALOM
Lemezbemutató koncert nem csak gyerekeknek

Vendégek: Csőre Gábor, Csiba Juli

Szarka Gyula Kossuth-díjas zenész, zeneszerző, a Kossuth-díjas Ghymes együttes alapítója.
2004 áprilisában jelent meg első szóló lemeze, Alku címmel. A lemezbemutatót – melyet több előadás is követett – színházi darab formájában láthatta a közönség a Kolibri Színházban; a dalok előadásán kívül az úgynevezett "fekete színház" bábtechnikával keltek életre a lemezen hallható szerelmes levelek.
A 2007-es és 2008-as évadban nagy sikerű mesekoncert sorozatot tartott a Komáromi Jókai Színházban a Ghymes együttes néhány tagjával, valamint a színház két színészével. Az előadáson játékos formában, kerettörténetbe ágyazva csendültek fel a Ghymes együttes gyerekdalai és a magyar irodalom legismertebb gyermekversei, mondókái. Bor és a lányka című második szóló albuma 2007-ben jelent meg, a lemez egy hónap alatt elérte az aranylemez minősítést.
A költő sorait 13 dalba foglalva feldolgozta Arany János Toldi c. elbeszélő költeményét, mely 2009-ben jelent meg CD-n Toldi címmel. A lemezen az eredetileg a Forrás Színház "Toldi" produkciójához készült zene kibővített formában hallható.
A "Toldi" album dalait új dalokkal kibővítve született a Toldi – zenés költemény zenéje, a darab színpadi bemutatójára 2012 márciusában a budapesti RaM Colosseumban került sor az ExperiDance Tánctársulat és a musical világából ismert énekesek előadásában. A zenés költemény 2012 májusában dupla CD-n is megjelent.
Zenét írt a "A napfényben fürdő kastély" című ifjúsági játékfilmhez, a filmbemutatót 2010. december 17-én tartották Pápán.
Szarka Gyula zenéje hallható az Evangélium Színház és a Forrás Színház közös produkciójaként 2011-ben bemutatott Csíksomlyói magyar passió című zenés passiójátékban is.
Megálmodója és főszervezője a 2006-tól minden évben megrendezésre kerülő Ghymes Fesztiválnak, melynek célja olyan hagyományteremtő művészeti fesztivál létrehozása, ami a jelenkori zenei, színházi, irodalmi életünk maradandó alkotásaira épít.
Simai Kristóf–Szarka Gyula: Zsugori című zenés komédia zeneszerzője. Molière nyomán a 18. században alkotó drámaíró Simai Kristóf zsugori uramról, a telhetetlen fösvény emberről szóló kétfelvonásos zenés vígjátékát a Komáromi Jókai Színház mutatta be 2017. október 6-án. A zenei anyag CD-n is megjelent.
A Zenta 1697 című rockopera zeneszerzője. A zentai csatáról szóló kétfelvonásos történelmi művet neves hazai és külföldi előadók tolmácsolásában a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház közös produkciójaként 2018. szeptember 8-án mutatták be a történelmi helyszínen, Zentán. A mű zenei anyaga dupla CD-n is megjelent.

További információk:
www.szarkagyula.hu
Vissza
Információ

Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 2500 Ft 


Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.