Marczi Placc

A VELÜNK ÉLŐ POP ART
2024. május 07. kedd 10:00

ÁPRILIS 25-MÁJUS 19.
A VELÜNK ÉLŐ POP ART
 - PLAKÁTKIÁLLÍTÁS

A kiállítás ideje alatt, május 9-én, csütörtökön 19.00 órától régi plakátokból árverést rendezünk.

Ki ne tudná, hogyan néz ki a Campbell paradicsomleves konzerv, vagy Marilyn Monroe rózsaszín arca és zöld haja? Ezeket Andy Warhol bevéste az emlékezetünkbe. Mélyen. Ahogyan Roy Lichtenstein is a felnagyított képregény-jeleneteit, karakteres fekete-sárga-piros színeivel.
Az viszont már kevéssé ismert, hogy a 60-as, 70-es évek pop art-os világában hasonlóan tehetséges művészek dolgoztak itthon is, többen közülük alkalmazott reklámgrafikusként – megjelenítve az Orient Mokka csodálatos ízvilágát (Bakos István) vagy a remek Biopont, ami eltünteti még a veszélyes ragadozóként ismert tigris csíkjait is (Kemény György). Aztán ott vannak azok az izgalmas pop art mozi és koncert plakátok, melyeket Görög Lajos, Máté András, Darvas Árpád alkottak abban az időszakban. A művészek listája szerencsére ennél jóval hosszabb, volt miből válogatni.
A kiállítás ebbe az aranykorszakba nyújt betekintést a hazai pop art legjelesebb képviselőinek munkáin keresztül. 

A kiállított plakátok két neves alkotójáról:

BAKOS ISTVÁN
Középiskolai tanulmányait a Török Pál utcai Művészeti Gimnáziumban végezte el, ahol mestere a legendás Viski Balás László volt. Viski hatására – csakúgy, mint osztálytársai Birkás Ákos vagy Konkoly Gyula – a festőművészi pálya mellett döntött, ezért tanulmányait ezen a szakon folytatta tovább a Képzőművészeti Főiskolán, kezdetben Bernáth Aurél tanítványaként. A főiskolán rövid ideig kapcsolatba kerülhetett az élete végén (1965-1970) ismét ott tanító Konecsni Györggyel, aki jelentős hatást gyakorolt rá és művészi érdeklődését végérvényesen a plakát műfaja felé fordította. Bakosnál a hatvanas években már tetten érhető a fotó kitüntetett szerepe, amellyel sokat kísérletezik, plakátjai egyik jól azonosítható védjegyévé válik a reklámfotó integrálása. Összetéveszthetetlenek a pop art szellemében készített művei. Leggyakrabban kereskedelmi és filmplakátjain találkozhatunk a pop-os atmoszférát felvonultató egyedi, bohém rajzstílusában megalkotott grafikáival vagy Warhol, Roy Lichtenstein egyértelmű hatását tükröző munkáival. A Quintett-csoport tagja. Plakátjai gyakorta részesültek elismerésben az Év Legszebb plakátja versenyeken, 1975-ben különdíjat kapott a Varsói Nemzetközi Plakátbiennálén, ahol kitüntetett munkája a kiállítás hivatalos plakátja lett. Bakos tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képző-és Iparművészek Szövetségének, a Magyar Plakát Társaságnak és a Magyar Művészeti Akadémiának. 1995-ben Ferenczy Noémi-díjjal tüntették ki. 

KEMÉNY GYÖRGY
A tigrisbundán is hatásos Biopon, az új fürdőruháért sóvárgó lányok plakátjának nyughatatlan grafikusa, tervezett ő kutyából hidat, konzervből széket, na meg arculatot az Interpress Magazinnak és a Fészek Művészklubnak is. Karakterének legmeghatározóbb vonása az a világ felé forduló örökös kíváncsiság, aminek alapállásából aztán kísérletezésen érlelt, sokszor személyes élményen alapuló művészeti végtermékben közli felfedezéseit – írja az alkotóról Szőnyeg-Szegvári Eszter művészettörténész.

Vissza
Információ

A belépés díjtalan. 

A kiállítás az intézmény nyitvatartási idejében tekinthető meg.

Felvilágosítás a kiállítás anyagával kapcsolatban: Badits Marcell (Facebook/Plakátfiú, 06 30 395-5056, badits.marcell@gmail.com)