Előadások gyermek- és diákcsoportoknak

ELMARAD! - A ZENE RÖVID TÖRTÉNETE
2024. május 30. csütörtök 10:00


A Bélaműhely bemutatja 
A ZENE RÖVID TÖRTÉNETE

Interaktív élménypedagógiai előadás alsó és felső tagozatos diákok számára*

Hangkeltő eszközök, ének, dobolás, együttműködés, ismeretterjesztés és játék.

Alternatív zenetörténeti előadásunk arra keresi a választ, hogy hogyan kezdett el az ember zenélni, miből készültek és milyenek lehettek az első hangszerek és hogy mi lehet az emberek hangkeltéshez való egyetemes viszonya. Mindenki megtanulhat  zenélni, vagy születni kell rá ? Kell a zenéhez kotta, szolfézs és drága hangszerek, vagy az élmény enélkül is elérhető ? Zenének tekinthető e minden hang, vagy vannak zenei hangok? 

Az előadás fontos eleme, hogy ezekről a dolgokról nem csak beszélünk, hanem  a közönség aktív részvételével keressük a válaszokat a kérdéseinkre. Egyes részeknél a közönség kórussá, máskor ütőhangszeres (body percussion) szólammá avanzsálódik és a zenekarral közösen hoz létre hangi, zenei tereket. Az előadás során számos saját készítésű, újrahasznosított anyagokból készült hangszer segíti felfedezéseinket.

A  Bélaműhely hangkeltő eszközei közül  jelenleg három a világon egyedülálló a maga nemében. Az előadáson bemutatkozik a biciklidob, gettómarimbula, teknóteknő, slagsaxofon, bikeofon, fakutya, papírkutya, hordonka és még számos más egyedi készítésű hangszer. 

Az előadás szemléletmódja ritkaság a mai zenei oktatási és nevelési rendszerben. 
A jelenlegi zenei oktatás - nevelés nem mindig képes a Kodály  módszer határain túl tekinteni és ha ez mégis, akkor sem biztos, hogy sikerül a határtalanság érzetét keltenie.

A Zene rövid története előadásunk erre tesz kísérletet…

“…..A Bélaműhely nem egyszerűen egy kísérletező műalkotásokat létrehozó művészcsoport. A profiljuk erről is szól, ugyanakkor fokozott hangsúlyt helyez a zenei képzésre és készségfejlesztésre. A hagyományos zeneiskolákkal szemben a Bélaműhely zenei képzése nem kifejezetten a zenei tehetségen, azaz a jó halláson és a kézügyességen alapul, hanem a kreativitáson, az ember teremtő képesség. Mindazonáltal nem hátrány, ha a műhelyfoglalkozásokra valaki a hagyományos zenei készségekkel érkezik. Céljuk ugyanaz, mint a kodályi cél: legyen a zene mindenkié. Azoké is, akik nincsenek egy zeneiskola által elvárt tehetség birtokában. Csak éppen szeretik a zenét. Vagy szeretnének alkotni, de megfelelő támogató közeg hiánya miatt ezeket a céljaikat nem tudják megvalósítani. Jelenleg ugyanis a zene nem mindenkié. Leginkább csak a zenészeké. És a zenész társadalmon belül is vannak csoportok, akik egymást kirekesztik vagy szegregálják. A Bélaműhely a zene demokratizálásának csoportja. Tagjai között van magasan képzett hangszeres és rendszeresen gyakorló amatőr, akik össze tudnak dolgozni képzetlen, sőt gyakorlatlan emberekkel, akiket csak az érdeklődés, vagy a zene szeretete vezérel.”
/Weber Kristóf, prae.hu/

Vissza
Információ

Az előadás betegség miatt elmarad!

Információ: Bikkes Ágnes (06 20 486-8903, bikkes.agi@marczi.hu)