SZEMLÉLETFORMÁLÓ KÖRNYEZETI NEVELÉSI FOGLALKOZÁSOK

A különböző korosztályokkal (nagycsoportos ovistól középiskolás korig) arra keresünk válaszokat, hogy az ember mindennapi tevékenysége során miként viszonyul a környezetéhez. A foglalkozások ötvözik a drámapedagógiát, mozgásos játékokat, szemléltető tanítást, a kis és egész csoportos feladatmegoldások rugalmas váltakozását. A témák feldolgozásában szerepet kap a játék, a mese, rajzos feladatok, kézművesség tárgykészítés formájában, valamint helyenként az ételkészítés és kóstolás is. Az adott csapatra rugalmasan alakíthatóak a témák, 70-120 perces időtartammal.
Kapcsolódó tantárgyi ajánlás: természetismeret, környezetismeret, etika, biológia, földrajz, történelem, magyar nyelv és irodalom, vizuális kultúra, technika, hon és népismeret, projekt és témahetek, országos fenntarthatósági témahét 

Foglalkozásvezető: Pilinger Zsuzsanna környezeti nevelő, drámajáték vezető, kézműves

Részvételi díj: 1200 Ft/fő (Kivéve a Búzamag útja, ahol külön feltüntetjük a foglalkozás árát.)

További információ, időpont egyeztetés: Bikkes Ágnes (06 20 486-8903, bikkes.agi@marczi.hu)

BÚZAMAG ÚTJA KOMPLEX JÁTSZÓHÁZ 1-3. osztályosoknak
Kenyeres játszóházunkban elkísérjük a búzát a magvetéstől az aratáson át a kenyérszelésig. A kicsik életkori igényeihez igazodva mesés bevezetővel kezdődik a játszóház, sok éneket, mondókát tanulunk és mozgásos népi gyermekjátékot próbálunk ki. A gyerekek tapintják, ízlelik, és saját maguk őrlik a különböző gabonákat, majd az elkészült lisztből kis kenyeret sütnek. A foglalkozáson a kenyérkészítő mesterségeket (pl.: molnár, pék) és a gabona feldolgozásához szükséges eszközöket is bemutatjuk, valamint a kenyérhez kapcsolódó mesék-mondókák-játékok gyűjteményét is hazavihetik a gyerekek.
Foglalkozásvezetők: Zoltán Eszter, Krista Anita, Pilinger Zsuzsa
A foglalkozás ára 45.000 Ft/osztály, résztvevői létszám max. 40 fő

ÖKO-ART KÖRNYEZET ÉS MŰVÉSZET, ALKOSS ÉS HASZNÁLD ÚJRA! 1-12. osztályosoknak (ovisoknak is)
Abból, ami kidobásra kerülne, kreatív, alkotó, fantáziadús módon készíthetünk valami egyedit. Gondolkodjunk, mielőtt megvesszük és gondolkodjunk, mielőtt kidobnánk: tudnánk-e újra használni? A foglalkozás a kézműves tevékenységen keresztül inspirál kritikus és egyben alkotó gondolkodásra. A művészet eszközeivel és az újból felhasznált anyagból készülő tárgy alkotásával véleményt nyilváníthatunk, hatást gyakorolhatunk a környezetünkre. Választható kézműves: egyedi díszítésű textil bevásárló táska, papírhengerből figurák-bábok-ritmus hangszerek, italos kartondobozból pénztárca készítése, üveg-fém-műanyag csomagoló anyagok újragondolása. 

REKLÁM ÉS FOGYASZTÁS, TUDATOS VÁSÁRLÁS 4-12. osztályosoknak
Biztos, hogy meg kell venned? Tuti, hogy szükséged van rá? Tudod-e, hogy a vásárlásoddal mi mellett döntesz, és mit támogatsz? A foglalkozás ezekre a kérdésekre is keresi a választ a fogyasztói társadalom, a vásárlási szokások és egyéni motivációk tükrében. 

ZÖLD OTTHON ÉS KÖRNYEZETBARÁT HÁZTARTÁS 1-8. osztályosoknak (ovisoknak is)
Mindenki otthon van valahol. Az emberek tágabb otthona a Föld, a szűkebb otthona pedig a saját házuk, lakásuk. Legtöbbet a magunk házunk táján tudunk elérni, úgy, hogy ne a szomszéd fűje legyen zöldebb, hanem a saját otthonunk! A foglalkozáson konkrét, lemondás nélküli praktikákkal ismerkedünk meg, melyekkel magunkat egészségesebbé, az otthonunkat gazdaságosabbá tehetjük, és a személyes környezetünk iránt elkötelezettebbekké válhatunk.

HA A SZELEKTÍV BESZÉLNI TUDNA… 1-6. osztályosoknak (ovisoknak is)
A hétköznapi gyakorlatban már elterjedtek a szelektív hulladékgyűjtés formái. De vajon tudjuk-e, hogy a megvásárolt és aztán a szemétbe kerülő csomagolások milyen anyagból készülnek, és ezek közül melyiket tudnánk igazán környezetbarát módon használni, szelektálás után újrahasznosítani? Valóban a szelektív visszagyűjtés a megoldás, vagy létezik még ennél is jobb kiút? A foglalkozás kitér a csomagoló anyagok fajtáira és a szemét keletkezését megelőző tudatos gondolkodás előtérbe helyezésére. Választható kézműves: egyedi díszítésű textil bevásárló táska, papírhengerből figurák-bábok-ritmus hangszerek, italos kartondobozból pénztárca készítése, üveg-fém-műanyag csomagoló anyagok újragondolása.

FŰBEN, FÁBAN ORVOSSÁG 1-4. osztályosoknak (ovisoknak is)
Kóstolóval egybekötött interaktív foglalkozás a gyógynövényekről. A gyerekek szagolják, tapintják a már ismert és számukra még ismeretlen gyógynövényeket. A gyógy- és fűszernövények otthoni felhasználásával is megismerkednek, saját filteres teakeveréket állítanak össze és gyógyteát is kóstolnak. Választható programelemként textiltáska díszítésére is sor kerül. 

MAG-MAG BÚZAMAG 1-3. osztályosoknak (ovisoknak is)
A gyerekek csoportokban ismerkednek meg a kenyérkészítéshez használt magokkal, a lisztkészítés rejtelmeivel. A témához kapcsolható mondókákat és meséket is tanulunk a foglalkozáson. Csíranövényekkel ismerkedünk, búzamagot ültetünk saját készítésű újrahasznosított cserépbe.