Előadás, beszélgetés

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK
2018. február 15. csütörtök 18:30

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK – A MÚLT LEGHÍRHEDTEBB LÁZADÓI ÉS ÚJÍTÓI

Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész

Miért rajongunk úgy a lázadókért és sikeres csalókért? Hogyan válik ikonná vagy hőssé egy haramia, király vagy tudós? Mennyit tudhatunk meg ma az igazi Robin Hoodról, Faustról vagy Casanováról? Hogyan volt képes sorsfordító módon fellépni Jean d’Arc vagy Hannibal? Véletlenek sorára vagy páratlan képességekre volt szüksége Cortesnek, Pizarronak vagy Dzsingisz kánnak? Hogyan változtatta meg a világot Cook, Darwin vagy egy „boszorkánypárti” inkvizítor? Az előadássorozat a történettudomány legújabb eredményei segítségével ered a múlt ikonikus szereplőinek nyomába, akik képesek voltak lebontani a korlátokat és átírni a szabályokat.

FEBRUÁR 15. CSÜTÖRTÖK 18.30
FÁRAÓNŐK – KLEOPÁTRA, HATSEPSZUT, AVAGY A LEHETETLEN KÜLDETÉS
Kleopátra a modern kultúra ikonja, Hatsepszut emléktemplomát ma is turisták tömegei látogatják, de hogyan kerülhettek nők a fáraók trónjára? Milyen eszközeik lehettek, és hogyan tudtak akár évtizedekig uralkodni a férfiak világában? Áttörés vagy természetes volt-e? Ismerjük-e egyáltalán az első női fáraót? Mennyit tudhatunk meg az uralkodónőnek alávetett férfiakról? Meg tudták-e változtatni a történelmet, és hogyan bánt velük az utókor? Az előadás az ókor hírhedt nőalakjairól rántja le a leplet.

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.