Előadás, beszélgetés

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK
2017. november 16. csütörtök 18:30

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK – A MÚLT LEGHÍRHEDTEBB LÁZADÓI ÉS ÚJÍTÓI

Történelmi előadássorozat
Előadó: ANTALFFY PÉTER történész

Miért rajongunk úgy a lázadókért és sikeres csalókért? Hogyan válik ikonná vagy hőssé egy haramia, király vagy tudós? Mennyit tudhatunk meg ma az igazi Robin Hoodról, Faustról vagy Casanováról? Hogyan volt képes sorsfordító módon fellépni Jean d’Arc vagy Hannibal? Véletlenek sorára vagy páratlan képességekre volt szüksége Cortesnek, Pizarronak vagy Dzsingisz kánnak? Hogyan változtatta meg a világot Cook, Darwin vagy egy „boszorkánypárti” inkvizítor? Az előadássorozat a történettudomány legújabb eredményei segítségével ered a múlt ikonikus szereplőinek nyomába, akik képesek voltak lebontani a korlátokat és átírni a szabályokat.

NOVEMBER 16. CSÜTÖRTÖK 18.30
EURÓPA BOTRÁNYHŐSE ÉS AZ EGYHÁZ MEGMENTŐJE – LUXEMBURGI ZSIGMOND, A KALANDOR POLITIKUS
Ki is volt Luxemburgi Zsigmond? Király? Császár? Nőcsábász vagy szent uralkodó? Politikai zseni vagy pocsék hadvezér? Gyilkos vagy a szétesett egyház újraegyesítője? Egy kicsit mindegyik. Miért tartóztatták le saját nemesei? Hogyan csukott le ő pápákat? Miért ismerhette arcát mindenki? És mit keres egyes látomások szerint a pokolban? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az előadás, hogy a történettudomány legújabb kutatásai segítségével rajzoljon új képet Európa egyik első nemzetközi hírességéről.

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és az Interticket hálózat jegyirodáiban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.