Előadás, beszélgetés

SZENT HELYEK ÉS BŰNÖS VÁROSOK
2015. december 03. csütörtök 18:30

SZENT HELYEK  ÉS  BŰNÖS VÁROSOK

Történelmi előadássorozat

Miért babonáznak meg ma is emberek tömegeit szentnek vagy misztikusnak gondolt helyszínek? Mit akarunk látni, amikor e helyeket látogatjuk? Mások miért vonzódnak inkább e helyek árnyasabb oldala, a bűnös és halandó világ nyomai felé? Mitől lett szent Jeruzsálem vagy Róma, Luxor vagy Cusco? Mitől lett "bűnös" Babilon, Szodoma és Gomorra? Van-e közük a druidáknak Stonehenge-hez, és mit keresnek Petra romjai a sivatagban? Mennyire ismerjük az építők eredeti szándékait?

Az előadássorozat a legújabb tudományos kutatások segítségével kérdőjelezi meg a romokhoz és zarándokhelyekhez való romantikus viszonyulásunkat.

Előadó: ANTALFFY PÉTER történész

DECEMBER 3. CSÜTÖRTÖK 18.30
TIKAL – MAJA ÁLDOZATOK ÉS KATASZTRÓFÁK

Hogyan kerülnek a maják városai az erdőbe, és miért hagyták el mindet? Kik lakták a romokat, és mit tudunk ma templomokban folyó rítusokról? Lehet-e ma olvasni a hieroglifáikat? Valóban mesterei voltak a csillagászatnak és a naptárkészítésnek? Tehetséges mérnökök vagy embereket brutálisan feláldozó barbárok utcáit járják ma a turisták? Az előadás a régészet eredményei segítségével járja be az elveszett templomokat.

Vissza
Információ

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

Információ: Sipos Ildikó (06 1 212-2820; 06 20 298-0436)

Jegyeket személyesen a művelődési központban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.