KREATÍV ÍRÁS
2019. március 25. hétfő 19:00

KREATÍV ÍRÁS
MÁJUS 27-IG HÉTFŐI NAPOKON 19.00-22.00

Vezeti: Lackfi János József Attila- és Prima Primissima-díjas író, költő 

Klottgatyát vagy jachtot öröklünk, klottgatyában sasszézunk a jachton.
Odabenn termünk a másik ember agyában, felfaljuk vagy felfal minket.
Gepida hordák gyújtják lángra a vérünket, ellentámadásba lendülünk vagy megfutamodunk.
Sírunk halott apák élő viccein, röhögünk, mintha élnénk, mintha élnének.
Fénymásoljuk magunkat: gyerek lesz belőle, vagy mi leszünk gyerekek újra.
Mamutra vadászunk, kártyával fizetünk, megkoronázzuk Napóleont.
Halállista helyett életlistát gyártunk, kölcsönzünk egy jegesmedvét.
Kábé ennyi meg még egy csomó minden.
Közösségben írni jó buli, tartsatok velünk! 

E félév során András László, Bánki Éva, Billy Collins, Dezső Márton, Fehér Béla, Fekete Anna, Garaczi László, Győrffy Ákos, Kalapos Éva Veronika, Karinthy Frigyes, Méhes Károly, Pallag Zoltán, Szeles Judit, Szente Anita, Wysława Szymborska, Tőzsér Árpád, Váradi Péter, Véssey Miklós remek írásai nyomán dolgozunk.

MÁRCIUS 4. A JÓ ÉDES APÁD
Tényleg azt mondta utoljára, hogy "édes fiacskám, egy kis sajtot ennék"? A kedvenc fürdőgatyája előkerül a fiókból, most, utólag. Eszedbe jut egy ócska vicc, amit elsütött, felröhögsz. Vagy felsírsz. Viccen sírni, ezt a hülyeséget... Ilyenek az apák, kibírhatatlanul kiirthatatlanok. Akkor is, ha már nem élnek. Szedjük hát össze őket! Ha kell, haló porukból. 

MÁRCIUS 11. KÍNOS ÖRÖKSÉG
Na, ki akar örökölni? Mindenki jelentkezik? Persze, mert nyilván bankszámlákra, lakásokra, jachtokra, miegymásra gondoltok. Szigetre az óceán közepén. Örököltem egy magánrepülőt. Egy prosperáló filmstúdiót. Egy jól menő téglagyárat Ohióban. Elegánsan hangzik. De ugye, tudjátok, hogy legtöbbször nem ilyesmit öröklünk? Hanem használtat és hasznavehetetlent. Szemüveget. Borotvapamacsot. Törött sétapálcát. Bóvli festményt papáról. Kidobhatatlan ereklyéket. Szégyent. Szégyen, ha kidobjuk, szégyen, ha megtartjuk. Nemzedékről nemzedékre.

MÁRCIUS 25. A MŰVÉSZET ELADÓ?
Na, még mit nem! A művészet szent és nagy és fontos és örökkévaló. Ki az a gané, aki áruba bocsátja? Milyen ember az Ilyen? Nem fél a Jóisten haragjától? A Múzsák bosszújától? Áruba bocsátott művészet? Nincs az a pénz! Na de, ha van az a pénz? Az más tészta. Elkezd járni az ember agya. Mit, mennyiért. ÁFÁ-val, anélkül. Felháborító anyagiasság, mi marad így a művészetből?

ÁPRILIS 1. HALOTT EMBER HOROSZKÓPJA
Mit üzennek a csillagok annak, aki már nem él? Mit a világegyetem? Milyen személyre szóló ajánlatokkal bombázzák őket a marketingesek? Milyen befektetésekre próbálják csábítani a pénzügyesek? Milyen új divattrendek lehetnek testre szabottak neki? Milyen szakkönyvek segítik a tájékozódásban? Milyen zenék illenek az aktuális hangulatához? Célcsoport: a halottak. Meggyőzés: bármi áron. 

ÁPRILIS 8. MÁS SORSRA VÁGYNI
És ha feleségül mentünk volna Hufnágel Pistihez? És ha a szomszédba születünk, a gazdagékhoz? Vagy a másik szomszédba, a szegényékhez? És ha előbb tör ki a háború? Vagy az éhezés? Vagy a spanyolnátha? Ha elkapjuk? Ha nem kapjuk el? Tényleg a "ha"-val kezdődőek a legfeleslegesebb kérdések, amiket feltehetünk? Vagy az a jó, hogy bármennyi ilyen kérdést feltehetünk? 

ÁPRILIS 15. AZ A BIZONYOS HELY
Ismered pontosan azt a helyet? Na ne már! Álmodban is visszajön! És rögtön tudod, hogy ez az, ezer százalék! Úgy ráismersz, a hátad beleborsódzik! Bizony, éppen ott történt az. Hát persze, hogy tudod, hogy mi! Sose fogod elfelejteni. Nincs az az amnézia, ami kitörölhetné, beleégett a memóriádba. Még szép, hogy vannak ilyen helyek! Ha nincsenek, sürgősen írni kell, legalább egyet… 

ÁPRILIS 29. MEGÍRNI MINDENT IS
Kinek van abszolút szeme, hogy mindent lásson egyszerre? Abszolút füle, hogy mindent halljon egyszerre? Abszolút orra, hogy mindent érezzen egyszerre? Van olyan pont, ahonnan egyszerre látszik a világ? Ahonnan megmutatja összes arcát? Minden kor minden fontos pillanatát? Wittenbergi pontok, Bonaparte koronázása, Dózsa elégetése, utazás Zeppelinen, mamutvadászat és adóbevallás ugyanabban a percben... Van már készülék, amely képes az ilyesmire, a neve: irodalom. 

MÁJUS 6. ÍRÓ-OLVASÓ
És most, az irodalmi est végén bárki kérdezhet a művésztől! Ne fogják vissza magukat, csak tessék! Nem kell szégyenlősködni, a művész úr is ember! Na, mi lesz már? Senkinek semmilyen kérdése? Úgy látszik, a művész úr mindenre felelt, még a fel nem tett kérdésekre is. Ebben az esetben megköszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat. De vajon mi történik az író és olvasó közötti holttérben, idővákuumban, Bermuda-háromszögben? Mi az, ami elvész, mi az, ami felmerül? 

MÁJUS 13. ÉRZÉKENY CSONTOK
Mindannyiunkba belemart már a fájdalom. Ki olcsóbban úszta meg, ki drágábban. A tapasztalat elfelejthetetlen. A fájdalom lefegyverez. Egyesek szerint az élet értelme, az ember fájólény. Az biztos, ha láttunk már nagy fájdalmon uralkodni tudó embert, azt megjegyeztük egy életre. A fájdalom kiismerhetetlen, és csak ideiglenesen legyőzhető. Más világból való. Gombostűre tűz, és latin feliratot ír alánk szép, cirkalmas betűkkel. A fájdalom az életünk, a fájdalom a halálunk.

MÁJUS 20. ÉLETLISTÁK
Bizony, ezúttal nem halállisták. Még csak nem is bakancslisták, bár ez már egész közel visz. Foglaljuk listába, statisztikába az életünket. Kérdezzünk rá minél több mindenre, amit nem tudunk. Jöjjenek létre a válaszok buborékai, melyek ugyan ürességet tartalmaznak, de oxigént is, hogy fennmaradjunk. Faggassuk vég nélkül a világot! Szép sorban, listázva, statisztikázva. Vajon hány lépést tett ön élete során? Hányszor fájt a foga? A szíve? Az agya?

MÁJUS 27. JEGESMEDVE-KÖLCSÖNZŐ
Ne viccelj, még sosem kölcsönöztél jegesmedvét? Kölcsön-piranhának híg a leve? Csak úgy kipróbálni egy kis vadságot, egy kis cápauszonyt mártással, belefújni egyet a rinó levágott tülkébe, aztán visszaadni az egészet. Mert ki akar a vadonban élni, hát nem? Civilizáció is van a világon. Engedj be egy állatot, kisujjadat nyújtod neki, leharapja az életjáradékodat! Őrület, miféle jószágok vannak! És miféle jószágok vagyunk! Te jószágos ég!

 

Vissza
Információ

Részvételi díj:

-  régi tagoknak: 2500 Ft/ alkalom

-  új jelentkezőknek: 3000 Ft/ alkalom

Jelentkezés, információ: Sipos Ildikó 
(06 1 212-2820; 06 30 439-1070)