Színházi előadások

SZÉKELY CSABA: SZERETIK A BANÁNT, ELVTÁRSAK?
2015. szeptember 19. szombat 17:00

SZEPTEMBER 19. SZOMBAT 17.00
SZÉKELY CSABA: SZERETIK A BANÁNT, ELVTÁRSAK?

A Marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a Játékszín koprodukciója

Játssza: SEBESTYÉN ABA

Díszlet-jelmez: Bajkó Blanka-Alíz

Rendezőasszisztens: Kovács Emőke 

Rendező: SORIN MILITARU

„Tudják, volt egy kislány, ő volt a legszebb lány a világon. Soha nem vett észre, igazából... gyűlölt engem. Addig, amíg meg nem kérdeztem, hogy... hülye kérdés volt... megkérdeztem, hogy szereti-e a banánt. Nem tudom, hogy megkedvelt-e abban a pillanatban. De azt tudom, hogy attól kezdve nem gyűlölt többé. Úgyhogy csak egyetlenegy dolgot szeretnék kérdezni maguktól: szeretitek a banánt... elvtársak?”

A Szeretik a banánt, elvtársak? egy egyszerű történet egy nem túl egyszerű életről. Ceausescu Romániájában járunk, ahol mindenki fél, gyanakszik és éhezik, kivéve a mesélő, Robert. Neki ugyanis megvan mindene, még banánt is ehet, tudniillik az apukája élet és halál ura a városban, ahol Robert felnő. Ám ez a felnövés mégsem egyszerű, hiszen anyukája egész nap sír, a bátyja folyton meg akarja ölni, az egyetlen lány pedig, aki tetszik neki, a rendszer "ellensége". A rendszereknek azonban az a sorsuk, hogy véget érnek, és újak jönnek helyettük, ahol talán minden könnyebb lesz. Vagy mégsem? Mindenesetre egyetlen fontos dolog nem változik: a banán. Az összes többi igen, ideértve az apát is. A Szeretik a banánt, elvtársak? tulajdonképpen jelentős mértékben róla szól, az apáról, aki minden körülmények között megtalálja a helyét, és minden rendszernek szüksége van rá. Mivel Robert rendkívül naiv és ártatlan, csak lassan érti meg, mi történik körülötte, és azt is csak félig. Nem is értheti meg egészen, hiszen ha megértené, az nagyon fájna.

„Sebestyén Aba aprólékos gonddal építi fel ezt a felnőttként is gyereklelkű férfit a kapirgáló kézmozdulatoktól a hanghordozáson át a mimikáig. Ha valaki, ő aztán ismeri és érti Székely Csaba drámanyelvét, hiszen a Bányavirágból és a Bányavakságból is kiváló előadásokat rendezett. Így nem csoda, hogy jól érzi a dráma tragikumát és humorát, és ez a kettő ideális arányban ötvöződik játékában.”                                                          /7óra7, Turbuly Lilla/

Vissza
Információ

Az előadás időtartama 90 perc szünet nélkül.

Belépő: 2600 Ft

 

Elővételben: 2200Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.