Marczi Placc

EMBERMENTÉS-MÁSKÉNT - SZTEHLO GÁBOR KIÁLLÍTÁS
2024. április 02. kedd 10:00

MÁRCIUS 18-ÁPRILIS 2.
EMBERMENTÉS-MÁSKÉNT

Sztehlo Gábor evangélikus lelkész diakóniát szervező és igazgató munkásságának állítunk emléket.

Május 28-án lesz ötven éve annak, hogy az egyik legigazabb ember, Sztehlo Gábor elhunyt. Sztehlo Gábor a viharos XX. század egyik igazi hősévé vált. Mindaz, amit életében véghez vitt ma is példaértékű. Nem hős akart lenni, hanem embereket, lelkeket akart menteni, lelkészként, akár a népfőiskolák megszervezőjeként, akár embermentőként, akár szeretetszolgálat szervezőjeként. Istenbe vetett bizalma és a szeretet parancsa vezérelte cselekedeteit.

A „kezek evangéliumaként” foglalta össze a diakónia, a szeretetszolgálat lényegét.

1972-ben a magyarok közül elsők között kapta meg Izrael államától a Jad Vasem érmet, vagyis az Igaz Ember emlékérmet, amelyet azon nem zsidó emberek elismerésére alapítottak, akik a Holocaust idején zsidókat mentettek meg.

A kiállítás anyagában életképeket lehet megtekinteni az 1951-ben alapított Sarepta működéséről, abból az időszakból, amikor Sztehlo Gábor vezette. Az általa készített Házirendből és Munkarendből származó szövegek mutatják be Sztehlo Gábor gondolatait a diakóniai, szeretetszolgálati tevékenységről.

A színes képeken Varga Malvin első munkatársinak egyike és Juhász Endre, ma élő, első ellátottak egyike láthatóak. Az idézetek között Juhász Endre visszaemlékező gondolatai is olvashatóak.

Vissza
Információ

A belépés díjtalan.